Puheenvuoron kehitysblogi

Uusi Suomi on poliittinen keskusteluareena

Uusi Suomi teki viime viikolla presidentinvaalien toisen kierroksen tiimellyksessä hienon uuden kävijäennätyksen, 365 000 eri kävijää. Kävijäluvulla tässä yhteydessä tarkoitetaan ihmisiä ja se on laskettu TNS Metrixin virallisen laskentakaavan mukaan. Ennätykset rikottiin aika lailla kaikilla käytössä olevilla mittareilla, uudet ennätysluvut ovat tiivistettynä näin:

 • 365 200 eri kävijää (ihmistä)
 • 456 500 eri selainta (yksi ihminen voi käyttää useaa eri selainta; kotona, työpaikalla ja mobiilissa)
 • 1 064 000 käyntiä ("sivusto avattu" viikossa reilut miljoona kertaa)
 • 2 557 000 sivulatausta

Ennätykset olivat paperia myös Puheenvuorossa, uudet ennätykset ovat seuraavanlaiset:

 • 190 000 eri kävijää
 • 237 000 eri selainta
 • 392 000 käyntiä
 • 1 000 000 sivulatausta

Yksinkertaistettuna ennätysviikko kertoo siitä, että Uusi Suomi on poliittinen keskusteluareena. Yksittäinen selittävä syy ennätyksiin on siis käynnissä olevat presidentinvaalit. Tämä näkyy selkeästi tarkasteltaessa luetuimpien sisältöjen listaa:

 1. Olli Pusa: Missä ovat presidenttiehdokas Haaviston näytöt? (puheenvuoro)
 2. Wikileaks-vuoto Pekka Haavistosta (uutinen)
 3. Raju repeämä Soinin leirissä: ”Homma ryssittiin itse” (uutinen)
 4. Kummasta tulee Suomen tasavallan presidentti? (US-kysely)
 5. Outo katoaminen – Haavistolta uusi selitys (uutinen)
 6. Topias Salonen: Heittäkää se "vastajytkynne" jo rupiseen suonsilmäkkeeseen! (puheenvuoro)
 7. Yllättävä nyppäys Ylen tentissä: Haavisto hävisi ”kotikentällä” (uutinen)
 8. Niinistön ja Haaviston uusi taktiikka huvittaa – ”Lapsikin sen näkee” (uutinen)
 9. Jenni Haukiolta yllättävä vastaus aamu-tv:ssä (uutinen)
 10. Ylen tv-tentti: ”Katastrofaaliset 15 minuuttia” (uutinen)

Paljonko luetuimpia sitten luettiin? Kymmenenneksi luetuin artikkeli keräsi noin 24 000 lukukertaa ja kolmekymmentä artikkelia ylsivät 10 000 lukukerran yli – joukossa kahdeksan Puheenvuoron blogikirjoitusta. Näistä poimittakoon vielä erikseen Tuomas Enbusken viime lokakuussa kirjoitettu ja uudelleen ajankohtaiseksi koettu Suvaitsevaisuus on vastenmielistä, jota luettiin viime viikolla – lähes kolme kuukautta julkaisunsa jälkeen – 11 500 kertaa.

Saavutetut kävijäluvut ovat hienoja ja tietysti suuresti US:n lukijoiden ja arvokkaiden bloggaajien ansiota. Kiitos tästä teille kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jotta voisi puhua "keskusteluareenasta", pitäisi tilastoida myös kommenttien määrät. Lukijoiden määrä ei sitä kerro.

Ja vielä syvemmälle mennen, pitäisi keskustelusta poimia samaa mieltä/erimieltä olijoiden määrät. Sitten vasta tietäisimme, keskustellaanko täällä todella.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

No joo, olet oikeassa. Keskustelu on kaksisuuntaista. Netti on tosin nykypäivänä niin monimutkainen verkko, että kommentteja eli sitä keskustelua ei voi oikein kovin helposti mitata. US:n palveluissa käytävä kommentointi on helppo tarkastaa vaikka itse klikkaamalla yllä olevia linkkejä, mutta ne ovat vasta jäävuoren huippu kaikesta. Tämän lisäksi keskustelua US:n sisällöstä käydään Facebookissa, muissa verkkomedioissa, Google+:ssa, IRC:ssä, pikaviestimissä jne. Näitä kun ei voi yhteismitallisesti saada koskaan yhteen, lienee lukijamäärä paras saatavilla oleva mittari.

Joonas

Aku Ankka

Olisi joskus kiva saada tietää omia lukijamääriäni. Miten ne saisi tietää?

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Omaan blogiin voi asentaa Google Analytics -seurannan, jolla näkee tarvittaessa vaikka reaaliaikaisesti, montako kävijää omassa blogissaan on.

Jukka Korhonen

Hei, Joonas!

Miten eri kävijät erotellaan? IP-osoitteen perusteella?

Mikä ero on käynnillä ja sivulatauksella?

Kiitos!

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Kävijät erotellaan pääasiassa mittarin asettaman seurantaevästeen (cookie) perusteella. IP-numerolla ei varsinaisesti ole asian kanssa tekemistä, sillä numero voi vaihtua käyttäjällä useinkin ja toisaalta saman numeron takana voi olla vaikka tuhansia käyttäjiä.

Käynti on nimensä mukaisesti vierailu sivustolla (eli vaikka etusivu + kaksi uutisen lukemista + yhden blogin lukeminen). Sivulataus on sivulataus, eli edellä suluissa olevan käynnin pituus on neljä sivulatausta.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Moni meistä "bloggaa" vain kommentoijan ominaisuudessa. Kaivattaisiin kipeästi mahdollisuutta listata omat kommentit, ettei ole muistin varassa mihin niitä on kirjoitellut.

Jukka Johansson

Minä kaipaisin sellaista, että nimen perusteella löytyy jonkun kirjoittajan kaikki kirjoitukset, siis myös kommentit jonkun toisen blogiin.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Tein tuommoisen "Viimeisimmät kommentit" -listan nyt. Löytyy yläreunan työkalupalkista tai suoraan osoitteesta http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viimeisimmat-komme... (vain kirjautuneille käyttäjille)

Ainakin toistaiseksi lista on vielä aika karu ulkoasultaan, mutta tehtävänsä se kai tekee.

Jukka Johansson

Ihan hyvä, kunhan olisi vielä joku kohta, johon voisin kirjoittaa Joonas Kiminki ja nähdä esimerkiksi kaikki sinun kirjoituksesi, joita olet muidenkin kuin omaan bloggaukseesi kirjoittanut.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Keskustelua on kyllä aika vähän. Valtaosa on "keskustelua". Merkittävä osa kävijöistä käynee naureskelemassa ko. "keskustelua".

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Kerrotko Esa lisää, en ihan vielä saanut otetta tuosta? Onko tämä keskustelua vai "keskustelua"? :)

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Kyllä tämä on tarkoitettu keskusteluksi.
"Keskustelu" on samanmielisten keskinäistä kehumista ja/tai toisten mollaamista. "Keskustelu" on pisteiden jakamista niille, jotka osaavat ilkeillä muita paremmin. Toki pisteitä jaetaan, niin kuin pitäisi, jonkin verran myös osuvista, napakoista, hyvistä kommenteista. "Keskustelua" on myös joidenkin blogistien (Siikalan mm.) ympärillä ilmenevä sanailusota, "seurustelu", parhaimmillaan toki huvittava.

Miten muuten pystyisin tietämään, milloin kirjoittamaani kommenttiin on tullut vastakommentti? Muistinvaraisesti on hankalaa seurata kommenttiensa kohtaloa, etsiskellä niitä, varsinkin kun täällä on niin paljon kirjoittajia kuin on. En ole tekniikkaan riittävästi perehtynyt. PS Taitaa osavastaus löytyä tuosta ylempää. ;)

Myönnän ettei näin nopealla foorumilla varsinaista keskustelua oikein pääse syntymäänkään.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Hei Joonas.

Viimeksi ainakaan muutama päivä sitten en löytänyt lainkaan tuttua kirjoitusten hallinta -osioita, sitä kaivatessani. Eli jossa voi vaikka poistaa kymmenisen kirjoitusta kerralla tai jos haluaa, laittaa ne piiloon jne.

Onko sitä enää? Minusta se on erittäin tarpeellinen.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Mitä noita poistelemaan? Jossakinhan ne liitävät bittiavaruudessa joka tapauksessa. Eikä pidä kirjoittaa sellaista, jota täytyy katua.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Samaa mieltä Siikalan kanssa.

Sitäpaitsi joskus voi olla inhimillisesti ymmärrettäviä syitä jollakin poistaa jotain vanhoja kirjoituksia. Ihminen on joskus ylevää periaatetta tärkeämpi. Jos jokin laki vaatii referenssiarkistoa (tv-ohjelmissa vaaditaan, mutta en tiedä netistä), niin sen uusi suomi voi järjestää teknisestä tekemällä ei-julkisen referenssitietokannan, jota avataan vain viranomaisen vaatimuksesta ja joka tuhotaan tarpeeksi usein.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

"Oikeus hallita omia kirjoituksiaan netissä" on alun alkaen teknisesti riistetty. Ei niitä pysty kaikkia koskaan poistamaan, mm. lainattuja.

Ja miksi pitäisi? Hölmöydet pitää jättää kirjoittamatta tai jos huomaa kirjoittaneensa, voihan ne näennäisesti mm. täältä poistaa tai niitä jopa muuttaa.

Blogi muuten on kai alun alkaen päiväkirja, päiväkirjoja arkistoidaan, päiväkirjoja jopa painetaan kirjoiksi.

Itse olen aika paljon kirjoitellut lehtiin - ja arkistoinut ne. Ehkä omahyväisyyttäni tms. mutta myös jotta niihin voi tarvittaessa palata.

Kai sitä roskaakin on tullut kirjoittaneeksi, vaikka olen aina pyrkinyt olemaan kirjoittamatta roskaa.

Niin ja tuohon kaiveluun. Sitä todella tehdään ja usein vielä niin, että asiayhteys hukkuu. Näin mm. vaalitaistelussa. Poliitikkojen pitää olla sanomisissaan todella tarkkoja.

Itse suhtauduin mm. Facebookiin alun alkaen kriittisesti. Ennustin että moni joutuu todella katumaan. Ja nythän se on nähty.

Juhani Putkinen

Toimituksen poiminnat