Puheenvuoron kehitysblogi

Millaisen uutissivuston haluat?

Uuden Suomen uutissivuston uudistus aloitetaan kevättalvella, noin parin kuukauden päästä. Uusi sivusto tulee olemaan tietysti nykyistä kauniimpi, rohkeampi, nopeampi, mukautuvampi ja vaikka mitä. Millaisen uutissivuston sinä haluaisit?

Uusi Suomi on muista medioista aidosti riippumaton palvelu, jolla ei ole printtirasitetta. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme tehdä verkossa mitä tahansa eikä se kannibalisoi yrityksen muuta liiketoimintaa, koska muuta ei ole. Auta meitä tekemään Usarista entistä parempi, avoimempi, keskustelevampi ja ennakkoluulottomampi!

Toivon, ettet tässä yhteydessä ehdota muutoksia palvelun toimitukselliseen sisältöön, sillä se ei ole minun päätösvallassani. Sen sijaan ehdotukset sisältöjen linkittämisestä niin palvelun sisällä kuin muualle verkkoon ovat tervetulleita.

Vielä viimeiset saatesanat: Palvelun käyttö tulee uudistuksen jälkeenkin pysymään lukijoilleen maksuttomana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

K Veikko

Uutiset itsessään voisivat toimia keskusteluavauksina. Ikään kuin bloggauksina, joiden alla voi käydä tavanomaista keskustelua. Ehkäpä myös yhdellä kirjautumisella.

Voisipa ajatella että uutissivu olisi kirjautuneelle vierailijalle eri näköinen kuin satunnaiselle. Jopa siten, että käyttäjä voisi modifioida uutisten etusivun omien mieltymystensä mukaan; samaan tapaan kuin iGooglessa. Yksi haluaa nähdä ensin urheilun, toinen talouden, jne.

Mielenkiintoinen uutinen herättää aina keskustelua.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Janne Suuronen toimituskuntaan niin hyvä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olisiko mahdollista silloin tällöin saada Puheenvuoroon vieraiksi tosi kovia nimiä koti- tai ulkomailta? Mieleeni jäi syysaamu runsaan vuoden takaa, kun Yhdysvaltain presidentin kolumni karisti unet silmistäni! Se oli taitettu mainiosti muiden blogien sekaan, joten Barack Obama todellakin sulautui joukkoon.

Petteri Paalasmaa on huippuluokan journalisti, jonka kuvatyö on usein puhunut enemmän kuin koko muu uutinen. Petteri kenttätyöhön ja tulokset esiin, kiitos!

Käyttäjän Vastakarva kuva
Olavi Aromaa

Värkkäilin joskus enempikin assembleri ohjelmia, lähinnä omiin laitteisiini. Ohjelmaa tehdessä tuntui älyttömältä jättää monet valinnanmahdollisuudet käyttämättä. Tuloksena oli ohjelmia ja laitteita joita en jonkin ajan kuluttua osannut itsekään käyttää.

Niin houkuttelevia kuin kaikenlaiset krumeluurit ovatkin, selkeys on tärkeintä.

Edit:
Ettei tulisi väärää käsitystä, tämä sekä uutissivusto on selkeä ja toimii kaikin puolin kiitettävästi.
Sikäli kuin minä pystyn arvioimaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Off topic, mutta haluan peukutuksen takaisin! Edes ne plussapeukut, please.

Ilkka Järvelä

Tämä ei ehkä ole vastaus kysymykseen mutta kerron netti-uutispalvelusta jollaista olen kaivannut mutten mistään löytänyt. Muiden mahdollisien uutissivusto-päivityksien lisäksi US voisi tehdä tällaisen, ollen siten edelläkävijä.

Kyseessä olisi uutisista kertova internet-sivusto jota olisi tarkoitus katsella isoilla monitoreilla, jollaisia on monien työpaikkojen, koulujen, terveyskeskuksien yms auloissa. Tällä sivustolla voisi pyöriä vaikkapa viisi ajankohtaista uutista, kukin omalla sivullaan näkyen slideshow:n tapaan esim 20 sekunnin ajan jonka jälkeen uutisaihe vaihtuisi. Ja sitten ajan myötä joku vanhentunut uutisaihe tipahtaisi slideshow:sta pois korvaantuen uudella uutisella. Sivupohjassa voisi olla oma paikkansa päivittyvälle kellolle. Olisiko uutissivuissa kuvia vaiko vain tekstiä suurehkolla fontilla, sen voisi sivuston suunnittelija itse ratkaista. Sivupohjan jossakin osassa voisi olla myös oma kenttänsä säätiedoille suppeasti tai sitten ei. Säätiedotukselle voisi toki olla oma sivunsa myös itse slideshowssa, mikä nyt hyväksi nähdään.

Jos kellään ei ole tuollaista niin tässä olisi Uudelle Suomelle paikka saada näkyvyyttä tekemällä sellainen. Uskon että tulisi laajaan käyttöön näkyvillä paikoilla.

Jukka Johansson

Sellaisen missä olisi niitä uutisia. Nythän niitä ei siellä juurikaan ole.

"Auta meitä tekemään Usarista entistä parempi, avoimempi, keskustelevampi ja ennakkoluulottomampi!"

- Jos tuo tarkoitti myös Puheenvuoroa, niin pyyntö oli väärin asetettu. Mieti itse noita sanojasi ja mieti sitten millainen Puheenvuoro on nyt. Totta on, että jos noihin tavoitteisiin haluatte päästä, niin petrattavaa teillä on paljon.

Komppaan myös Jani Korhosta. Peukutus olisi hyvä saada takaisin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Puheenvuoron puolelle jotkin selkeät värisymbolit erottamaan eri pääaihealueita, aivan kuten on tuolla Vapaavuoronkin puolella. Puheenvuoroon voisi lisätä politiikan omaksi ryhmäkseen, siis ne jutut, joissa keskitytään gallupeihin ja aina aika ajoin toistuviin vaaleihin.

Kiitos.

Peukkujen kaipaajille tuo suosittelu toimii ihan hyvin. Tosin nyt sieltä näkee, kuka on suositellut mitäkin. Kynnys arvostaa omasta mielestään hyviä kommentteja ja blogeja nousee hieman, eikä niitä enää lätkitä tavan vuoksi ja hetken mielijohteesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Täsmälleen samaa mieltä Myllyniemen kanssa tuosta suositteluratkaisusta parempana vaihtoehtona. Värisymbolitkaan eivät ole yhtään hassumpi ajatus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Peukutuksen idea on mielestäni sama kuin vaaleissa. Äänestää anonyymina mielestään parasta kommenttia. Se, jos kynnys arvostaa hyviä kommentteja nousee hieman, ei minusta ole mikään pieni asia, vaan verrattavissa lähinnä siihen, että vaaleistakin tehtäisiin julkisia, eli, että vaalien jälkeen julkistettaisiin kuka äänesti mitäkin ehdokasta/puoluetta.

Jukka Johansson

Niinpä. Kyllä minä haluan antaa peukkuni anonyymisti. Tästä uudesta systeemistä sydämineen tulee mieleen jonkinlainen kyttäysmentaliteetti.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Joonas, olenko oikeassa, että nyt kaivataan ideoita ihan Uuden Suomen etusivun uutisiin? Ei siis Puheenvuoroon.....

Siellä esiintyy suotta useampikin otsikko samasta asiasta. Olisi hyvä, että tuollainen poistuisi saitilta.

Uutiset pitäisi jotenkin saada vetävimmiksi, keinot jätän teille ammattilaisille. Lisäksi on ollut sellaistakin, ettei jotain tärkeää asiaa ole lainkaan ollut Usarin uutisissa mukana.

Tuohon on kyllä mielestäni jo tullutkin muutosta positiivisempaan suuntaan. Uutisten pitäisi vaihtua nopeammiksi. Ei jotain vanhaa juttua kannata turhaa siellä roikottaa. Vanhat pois ja uutta tilalle:)

terv. Eeva

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Olet Eeva oikeilla jäljillä. Uudistuksen kohteena on pääsivusto www.uusisuomi.fi, ei blogipalvelu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Haloo Pekka: suomalainenhan nimenomaan vastaa kun ei kysytä.

Usein uutisotsikoihin on nostettu aihe ja asia suoraan blogipuolelta. Se on mielestäni hiukan heppoista lehtityötä, vaikka varmasti toimituksen kannalta erittäin houkuttelevaa.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Itse ehdottaisin yhtä kohtuullisen helposti toteutettavaa ominaisuutta:

m.us.fi

Eli mobiililaitteille optimoitu sivusto.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Tulemme ehdottomasti panostamaan yhteensopivuuteen eri päätelaitteiden kanssa. Tuo us.fi-osoite on siitä hankala, että muuan valtio on varannut kaikki us.???-domainit itselleen. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Laajempaa uutistarjontaa kulttuuriteollisuuden ja tieteen suunnalta. Miksi ei myös reportaaseja, jos liian kalliita niin kerran kuussa.
Muuten vinkiksi vaan. Kuolinilmoitukset ovat Hesarissa sikakalliita. Miksi ette kilpaisisi tällä alueella. Siinä menisi kyllä Hesari kumoon ja se olisi kyllä vähän sääli. No libertalistit ja persut hurraisivat.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Kuolinilmoitukset ovat periaatteessa mielenkiintoinen ajatus, mutta en ole toistaiseksi törmännyt hyviin toteutuksiin kuolinilmoituksista verkossa. Pohdiskellaanpa tuotakin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jonkun pitää olla ensimmäinen. Se voisi olla myös tyyppiä "tilaa kuolinilmoitukset" siis maksullinen lukijalle mutta perikunnille ilmainen, vaihtoehtoja on paljon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pekalle. Pilakuvat ovat myös päivän sana ; )
Minä kyllä voisin ruveta tekemään vapaavuoroon enemmän kuvajuttuja jos olisi digitekniikka hallussa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos aloittaa nekrologipalstalla, puheenvuoro - vapaavuoro - muistovuoro, ja se saa lukija/käyttäjäkuntaa, niin siitä siteen on helppo laajentaa kuolinilmoituksiin uutislehdessä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Aivan huippuhieno idea! kuolinilmotuksilla tehhään iso bisnestä myös muissa lehissä. Oltas uutta aikaa ja eikö tänne vaan semmonenki. Kiitos Sini!

Mieki laittasin heti tiedoksi, että kuolinilmotus Uutteen Suohmeen, ko nyt olen sanonu, ettei tarttis mittään huomioijja, jossei eläessä jo ja siis se kuolema-bisnes-arkku-systeemi on niin säälittävää rahastusta, mutta tämä on jo toinen asia.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Katson tätä asiaa yhtenä sosiaalisen median (SM) edustajana.

Säilyväthän Uusi Suomi-verkkoaviisin vanhat jutut? Eli toimiva liittymä vanhoihin juttuihin.

Uusiin uutisjuttuihin mahdollisuus saada napinpainalluksella talteenottomahdollisuus omalle koneelle:

a. pdf-muodossa b. kuvamuodossa c. molemmat

Vaihtoehto a. koskien mahdollisuus saada samalla kertaa talteen myös kommentit linkkeineen. Onnistuisiko myös vanhoihinkin juttuihin?

Sitten ehken se kovin toive. Lyhyitä videoreportaaseja (max. 2 min.) paljastamaan haasteltavien ilmeiden ja eleiden saloja. Ainakin silloin tällöin.

Eli samalla kertaa tekstiversio, lyhyet video- ja audioversiot jakeluun. Toki lisää US työvoimaa tarvitaan ja reilua liksaa moniajotyön tekijöille.

Ja se ehken tärkein juttu US-linkkauksille. US takuu 36 kuukautta tai 60 kuukautta, että US linkki varmasti toimii.

Nythän on käynyt useammin kuin kerran, että isot mediat "uudistavat" nettisivujaan ja lakaisevat hyviä juttuja kokonaan pois saatavilta. Upeista keskusteluketjuista puhumattakaan.

Eikä avainsanoilla toimiva US uutisvahtikaan olisi pöllömpi idea.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Hyviä pointteja kaikki. Toimittajavoimaa saan tuskin uudistuksella lisää, mutta muut ehdottamasi asiat ovat toteutettavissa.

Vanhat uutislinkit 10.10.2007 lähtien tulevat toimimaan jatkossakin ja kaikki uutiset toki myös jäävät olemaan. Jos muilta lehdiltä on linkit menneet uudistuksissa rikki, kyse on minun mielestäni joko välinpitämättömyydestä tai väärästä priorisoinnista uudistusprojektissa. Lähtökohta verkossa on kuitenkin se, että artikkeli iun kerran julkaistaan, se on luettavissa ns. maailman tappiin saakka.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kiitos kuittauksesta. Sitten vielä yksi juttu. Liittyy telkkarin teksti-tv:n uusiin mahdollisuuksiin.

Oma ykköslähteeni on ollut uutisvirran seurannassa vuosien ajan teksti-tv. Jostain syystä Nelonen luopui omastaan, joten tarjontaa on tällä hetkellä vain Yle ja MTV3.

Uutistiedot ovat kertoneet News Corporationin ja Robert Murdochin olevan kiinnostunut ostamaan Suomi TV:n toiminnot. Sieltä puuttuu teksti-tv, jonka US voisi ottaa sopivaa korvausta vastaa hoitakseen.

Eikä tässä vielä ihan kaikki. Tämä seuraava juttu lienee teknisesti seuraavan 10 vuoden sisällä toiminnassa.

Nyt kun telkkarit siirtyvät uusien boxien ja ruutujen myötä entistä enemmän myös internettiin, niin tuollainen perusvakaa, äänetön ja rauhallinen teksti-tv on ainakin itselleni kova juttu. Varsinkin, kun teksti-tv:n jutusta voisi sitten klikkaamalla siirtyä halutessaan sohvalta käsin laajempaan netissä olevaan US artikkeliin...

Telkkarihan käynnistynee jatkossakin nopeammin kuin tietokone?

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Uutissivuston etusivu koostuu ainoastaan useammasta kuvasta, joita klikkaamalla lukija pääsee haluamalleen sivustolle. Kuvissa voi tietenkin olla tarkennus uutisoitavaan asiaan.

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Heti kättelyssä nostan hattuani Uudelle Suomelle ja kiitän ainutlaatuisesta vapaan sanan vaalimisesta. Factisesti ainut median osa jossa ilmenee aitoa vuorovaikutteista ja sensuroimatonta keskustelua. Suoranainen - viimeinen henkireikä suomalaisuuden puolesta.
Vaikuttavuuden lisäämisen avain on lukijamäärän lisääminen ja se voinee tapahtua vain verkottumisen kautta. Laatua voidaan parantaa priorisoimalla. Tarvitaan enemmän asiantuntijoita ei ajatuspoliiseja, vaikkakin jokainen mielipide on oikea. Saitin yleiskuva on vaalimisen arvoinen ja sen todellisen arvon määrittelee lukija. Markkinaarvoa on ja sitä nykyisessä maastossa parhaiten kasvattaa objektiivinen tieto.
Epäluotettavat toimijat lobataan ulos tiedosta yhtä varmasti kuin valta myös turmelee. Uusi Suomi menee umpihangessa ja valmiille ladulle tulijoita kyllä riittää.Ensivaikutelma on puoli voittoa ja sen voi tehdä vain kerran. Omaa kurjuttaan ja pahaa oloaan purkavat sekä toisiaan herjaavat kynäilijät eivät anna kovinkaan raflaavaa kuvaa sivustosta.
Yhden neuvon toimitukselle rohkenen antaa. Ottakaa asiaksenne käydä eduskunnassa vaikkapa vaan kahvilla. Siellä on nyt suhteellisen uutta ja poikkeuksellisen fiksua väkeä. Oikeita oppineita ovat itseoppineet , muut ovat opetettuja. Ja lisävinkki; entiset printti US:n toimittajat ovat vielä voimissaan ja puhkuvat intoa, soitelkaa heille ! Aamulehdessäkin on vielä oikeamielisiä ammattilaisia jäljellä. Jatkuu...

Santeri Lindgren

* Tehkää puheenvuoro usarin uudistamisesta, kertokaa edistymisestä, sneak peakkejä, millainen malli on tulossa, mitä kaikkea jännää on suunnitteilla. :)

* Responsiivinen designi kunniaan!

* Samaa mieltä, enemmän kuvamateriaalia, karttoja, linkkejä ulkopuolisiin lähteisiin ja lisämateriaaliin kiinnostavalla tavalla esitettynä, kallista tietysti mutta jos vain onnistuu niin hienoa?

* Videomatskua?

* Etusivu voisi olla ehkä vähän mielenkiintoisempi?

* Helpompi navigointi/kategorisointi, ihmiset ja tagit on aika hankala löytää, kategorioita ei ole nostettu mitenkään järisyttävän hienosti esille, tekee vaikeaa yrittää löytää asioita jotka kiinnostavat muun kuin etusivun kautta.

* Ajaxia ajaxia ajaxia, ilmoita asiaton viesti ajaxilla missä mahdollista. Tehdään asioista hienoja helppoja ja nopeita :)

* Eli summasummarum, nätimpi ulkoasu, teknisesti nätimpi ja kiinnostavampi sekä helpompi tapa kuluttaa sisältöä :)

Santeri Lindgren

* Faktaboksi artikkeleihin jossa lisätietoa asiasta. Samaan paikkaan nämä ulkoiset linkit, wikipedia, yhteistyökumppanit jne.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä ehdotus on sekä taloudellinen että sisällöllinen: irtisanokaa kaikki maksullinen yhteistyö tietotoimistojen ja tietopalveluiden kanssa. Siis jos teillä sellaista on, kuten kuvittelen. Se lisää riippumattomuutta ja säästää ehkä kulujakin.

Kielto lainata ja kierrättää toisen uutisia vapaasti on pelkkä kartelli, joka kannattaa murtaa. Joku voi suuttua, mutta ei sitä kannata pelätä.

K Veikko

Horisontaalinen linkitys

Horisontaalinen linkitys on vaikea ymmärtää, koska miellämme maailman vertikaalisena.

  Tiedostojärjestelmät luodaan puumaisiksi kokonaisuuksiksi, joissa ylempi taso omistaa alemman. Miksi? Koska elämme hierarkkisessa maailmassa, jossa sosiaaliset (käskyvalta)suhteet ovat hierarkkisia. Ylempi käskee alempaa. Myös netti pyrkii tähän malliin; onhan se näin helposti käyttäjän ymmärrettävissä.

Vertikaalinen linkitys on (nykyinen) keskustelupalstan formaatti. Kommentin poistaminen poistaa myös kaikki alemmat kommentit. Käskyvalta on selkeä. Kommentoijia valvoo blogin omistaja, jota valvoo ylläpito, jota valvoo ...

Sivuston käyttäjän mielentila (surffailukokemus) on kuitenkin horisontaalinen hänen vieraillessaan sivustolla. – Hakee tilanteeseen sopivaa elämystä.

Kategorioiden luominen hallinnollisin toimin

Hallinnollisin toimin tehdyissä kategorioissa (viihde, kulttuuri, ...) on se ongelma, että yritetään sovittaa horisontaalinen linkitys vertikaaliseen hierarkiaan. – Vanhassa maailmassa se onnistui, kun käskyvaltasuhteet olivat toiminnassa: päätoimittaja käskytti toimittajia ja maksoi näille tottelemisesta.

  Kun lukijasta tulee sisällön tuottaja, käskyttämisellä ei voida toteuttaa horisontaalista linkittämistä. – Ajatus on oikea, mutta keinot vääriä.

Tässä tarkoittamani vertikaalinen linkittäminen on oikeastaan kirjoituksen arvo. Arvottamista ei oikein voi jättää kirjoittajalle itselleen, koska silloin astuu peliin "korkeammat arvot". – Jos valehtelen kirjoitukseni arvon muuksi kuin sen tiedän, saan enemmän klikkauksia.

Horisontaalinen linkittäminen käytännössä

 • - tämän jutun lukijat lukivat myös näitä juttuja – lue tästä aiheesta lisää
 • - näiden lukijoiden seuraaminen cookieilla
 • - etsitään sisällöistä yhteisiä sanoja
 • - "lisää linkki toiseen aihetta käsittelevään uutiseen 7 kirjoitukseen"
 • - lue rinnakkain (lukijan tuottama?) toinen versio tästä uutisesta
 • - Sisarartikkeli. Linkitä tähän toinen samaa aihetta käsittelevä kirjoitus
 • - toinen lukija voi arvottaa kirjoituksen ja äänet ratkaisevat – Äänestetäänkin siitä kenellä on eniten kavereita.
 • - ensimmäinen lukija saa eteensä valikon: tämä kirjoitus kuuluu luokkaan x, y, z. – Arvon voi antaa vasta sitten, kun on lukenut kirjoituksen. – kategorioiden määrä on ääretön.
 • - cookie. Tarjotaan eri tavalla luokiteltu sivu jokaiselle kävijälle hänen aiemmin ilmaisemien mieltymysten mukaan

Lukijalle sisällön arvottamisen pitää olla kivaa

Kuinka saada (vertikaalinen) tietokanta ymmärtämään horisontaalista linkittämistä.

  Supistettu pois. Mutta tulema on: ei mitenkään, mutta kannattaa yrittää.

Mielestäni blogi- ja uutisalustan pitää huomioida horisontaalinen juttujen linkittäminen. Vaikka ei tänään, niin ainakin strategisena ratkaisuna. – Valmius liittää uusia moduuleja.

Tulevaisuuden blogialusta

  Sivuston ulkoasu on lukijan omassa selaimessa... – Supistettu pois
K Veikko

Vapaavuoron rss-feed.

Jotenkin vapaavuoron rss-feed antaa lyhennelmänä erilaisen tulosteen artikkelista kuin puheenvuoron.

http://www.radioviola.net/razvitie-vebsajta/rss-in...

- Mutta toimii erinomaisesti esim newsbeuter'issa.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Hei,

Hyvä huomio, kokeilehan nyt uudelleen. Radioviola saattaa näyttää edelleen väärin, jos se ei osaa päivittää aiemmin luettuja feedejä.

K Veikko
K Veikko

Ensinnäkin muuttaisin Uuden Suomen rakennetta.

Puheenvuoro, kun se nyt historiallisesta syystä sitä on, on ikään kuin suuri tajunnanvirta. Tänne kertyvät niin hyvät kuin huonotkin kirjoitukset, niin politiikasta kun ei-politiikasta. Valikoimatta.

  Oikeastaan puheenvuoron nimi muutetaan "Alitajunta"'ksi ja nykyiset kirjoitukset saavat pakkoaiheen "puheenvuoro". Jatkossa kirjoitukset, joille ei ole annettu pakollista (eli ei-pakollista) pääotsikkoa jäävät alitajuntaan.

Jokaiselle kirjoitukselle on valittava pakollinen pääotsikko. Kulttuuri, viihde, jne + yhtenä vaihtoehtona: puheenvuoro. Tällä tavalla vapaavuoro integroidaan osaksi puheenvuoroa. (Ja lisätään osoitteet kulttuuri.uusisuo.., viihde.uusisuo... jne.)

  Tätä pääotsikkoa pitäisi myös voida äänestää, jos lukija on eri mieltä pääotsikosta kirjoittajan kanssa. – En tiedä miten käytännössä toteutettavissa. Ja äänestääkö kukaan.

Yksi pääotsikko on: UUTINEN.

Uutisen alle jokainen voi kirjoittaa uutisoitavaksi arvioimansa jutun. Vastaa lähinnä nykyistä "lähetä uutisvinkki" -lomaketta.

UUTINEN-pääotsikko integroidaan käyttämään sähköpostia (tai esim Android marketista saatavaa sovellusta) siten, että käyttäjä voi lähettää omaan blogiinsa uutiset-otsikon alle kännykällä otetun kuvan ja siihen liittyvän tekstin "tien päältä".

  Kännykkäkuvassa on usein myös paikkatieto ym, jota voi hyödyntää. – Lähin paikkakunta.

Julkaisijan kannalta tavallaan uutinen ei ole itse tapahtuma vaan sen silminnäkijä ja hänen kertomuksensa.

K Veikko

Standardilainaus (ei erityisesti uutissivustoa koskeva ehdotus)

Itse käytän pientä skriptiä,

  “joka tuottaa aina samanlaisen lainauksen kommenttiin.”

Kommenttien lukeminen, ja ehkä kommenttien tuottaminenkin, olisi helpompaa, jos käytössä olisi standardilainaus.

 • Tummennat lainattavan tekstikohdan.
 • Klikkaat "vastaa" tai "vastaa kommenttiin".

Tämä avaa kommenttikentän, jonka alussa on lainattava tekstikohta ja pari rivinvaihtoa.

Lainattava teksti on jo valmiiksi haluttujen tagien välissä ja mahdollisesti myös lainausmerkkien välissä. Lainattava teksti voisi olla myös (hieman) eri värinen kuin varsinainen kommenttiteksti. Tyhjä lainaus (ei tummennettua tekstiä) voisi tuottaa viittauksen vastattavaan kommenttiin.

  “8.2.2012 03:39 Veikko Kukkonen”

Myös porrastuksen syvimmän tason kommentissa voisi olla "vastaa kommenttiin -klikkaus / nappula. (Klikkaus antaa perinteisen vastausikkunan, nappula lainatun.) – Tämä antaa normaalin "vastaa kommenttiin" ruudun, mutta sijoittaa kommentin jatkoksi edelliseen ylätason kommenttiin.

======= ======= ======= ======= ======= =======

Tulevaisuuden mahdollisuuksia ajatellen, (vaikkapa käyttäjän hallinnoima keskustelun ulkoasu tai keskustelujen julkaiseminen ulkoisilla sivustoilla (Facebook),) sillä on merkitystä, ovatko "pitkät sisennykset" merkitty kommenttitietokantaan, vaikka keskustelun ulkoasussa ne on sijoitettu edellisen ylätason kommenteiksi.

K Veikko

Sunnuntainumero.

Jokainen toimittaja voisi [kerran viikossa] tuottaa itseään kiinnostavasta aiheesta ei-uutinen -tyylisen reportaasin. (Esim Pori-jazz ja vastaavat myös suurta yleisöä kiinnostavat aiheet.) Paljon kuvia ja alitajuntaan vetoavia näkökulmia.

  Ota päivä [viikossa] vapaaksi "työstä" ja vietä se itseäsi kiinnostavan harrastuksen tai aiheen parissa. Kerro tuntemuksista sunnuntainumerossa.

Ehkä ammattikuvaajat ovat liian kalliita mutta hyviä kuvaajia voisi löytyä löytyä lukijoiden joukosta ("löydä uusia kuvakulmia, tule press-cardilla kuvaamaan pori-jazzia yhdessä US lukijoiden kanssa") tai sitten eri oppilaitosten harjoittelijoiden joukosta. – Eikä elämyksellisyyden tarvitse rajoittua pelkästään valokuviin...

Tällainen projekti kehittää ammattitaitoa ja tuo jatkossa uutispuolellekin syvällisempiä analyyseja.

K Veikko

Sellainen huomio, että youtube-videon ja pikkukuvan (klikkaa kuva suuremmaksi) yhteenlaskettu leveys on karvan verran yli 100% sivun leveydestä.

Jos siis tekstin alkupuolelle liittää youtube-videon (laittamalla pelkkä linkki omalle rivilleen), putoaa se näytöllä (kaikkien) pikkukuvien alapuolelle ja tekstiin jää pitkä tyhjä väli.

Ehdotus: kavennetaan youtube-videon oletusleveyttä tai levennetään sivua.

Toimituksen poiminnat