Puheenvuoron kehitysblogi

Näin otat parhaat tehot irti vaaliblogista

Bloggaaminen eli verkkopäiväkirjan kirjoittaminen on osalle blogipalvelun kirjoittajista tuttu juttu, toisille taas ensimmäinen kokeilu verkkojulkaisemisen maailmassa. Laitetaanpas ajattelun siemeneksi muutama vinkki kirjoittamiseen. Osa alla olevan listan kohdista on puhtaasti ohjeita esimerkiksi ongelmatilanteisiin, toiset taas pieniä temppuja, joita verkkomaailmassa kannattaa hyödyntää saadakseen näkyvyyttä.

 • Kun perustat blogin, ilmoita puolueesi ja esittele itsesi.
 • Kirjoita mahdollisimman napakasti valitsemastasi aiheesta. Tällä tavoin olet kiinnostava ja viestisi menee perille.
 • Otsikoi terävästi, ole kantaaottava. Keskinkertaisuudella, mielipiteettömyydellä ja näkökulmattomuudella on vaikea vakuuttaa äänestäjää puolelleen.
 • Aktivoi lukijoita ja vastaa blogiisi kirjoitettuihin kommentteihin ja kysymyksiin. Kommentointi ja keskustelu on blogien suola ja herättää kirjoitukset henkiin aivan eri tavoin kuin teksti yksin. Tästä syystä blogit, joissa ainoa sisältö on "En kirjoita tänne - oikea vaaliblogini on jossain muualla, tule sinne tästä", hukkuvat kirjoittajamassaan.
 • Kommentoi muita blogeja ja viittaa linkillä omaasi, jos olet kirjoittanut samasta aiheesta. Näin saat jälleen viestisi paremmin esiin.
 • Kommentoi aina sisäänkirjautuneena. Kun olet kirjautunut palveluun, oma kuvasi ja blogisi linkki tulee kaikkien kommenttien yhteyteen.
 • Käytä tarvittaessa myös muualle kirjoittamiasi tekstejä, koska Uudessa Suomessa saat niille aivan uuden näkyvyyden. Vaikka omalla blogillasi olisi satamäärin lukijoita muualla verkossa, Uuden Suomen blogipalvelun lukijat ja potentiaaliset äänestäjät ovat luultavasti eri joukkoa. Saattaa myös olla, että kirjoitus ei kerää kommenttiakaan kannattajiesi joukossa, mutta US:n blogipalvelussa keskustelu herää. Luetuimmat yksittäiset kirjoitukset keräävät US-blogeissa tuhansia lukijoita.
 • Voit linkata vapaasti omille, muualla oleville sivuillesi, eli saat myös sinne liikennettä. Jokainen kirjoittaja voi lisätä blogiinsa linkkejä (Ylläpito --> linkit --> lisää linkki) haluamansa määrän. Linkit muualle verkkoon eivät ole US:lta pois!
 • Pysy asiassa, älä herjaa, koska olet siitä itse vastuussa.
 • Jos koet jonkun blogiisi tulleen viestin häiritseväksi, voit poistaa sen.
 • Kun olet kirjautuneena, "Kojelauta" on paikka (löytyy blogin oikean palkin alareunasta Ylläpito-linkin takaa), josta löytyy ylläpidon päivittämää informaatiota bloggareille. Tämä teksti olkoon esimerkkinä siitä. :)

Täydennystä vinkkilistaan (elleivät ole bloggaajan "liikesalaisuuksia") vastaanotetaan kommenttipalstaan. Kysymyksiä toki myös.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Hottentotti (nimimerkki)

Onko tullut paljonkin palautetta asiattomista kommenteista tai häiriköinnistä?

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

No ei ensimmäistäkään (kop kop).

Parapraksis (nimimerkki)

Tuleeko joskus muuten lukijoille mahdollisuus perustaa oma blogi Usarin sivuille? Onko siitä ollut puhetta?

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

On tuosta ollut puhetta ja vähän suunnitelmiakin, mutta käytännön toteutus on vielä tekemättä. Ilmoitamme lisää lähempänä kuntavaaleja.

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

Mihin esitetään kehistysideoita ja mihin ilmoitetaan bugeista?

Onko tilastoa yksittäisten blogien kävijämääristä?

Millä perusteella järjestykset sivuilla määräytyvät?

Olisi kiva, jos suurimpien kaupunkien blogeihin löytyisi pikalinkit.

Avaa linkki uuteen ikkunaan ei toimi.

:)

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Moro Pekka,

Olet aivan oikeassa paikassa kehitysideoinesi ja bugeinesi. Yksittäisten blogien tilastoa ei ole saatavilla ainakaan reaaliaikaisesti. Pystyn toki pyynnöstä toimittamaan jonkun yksittäisen luvun (en kylläkään kahdellesadalle pyytäjälle). Selvitän asian hoitamista fiksummin.

"Järjestykset sivuilla" on aika pyöreästi sanottu, mutta mikäli tarkoitat vaikka Helsinki-sivua, kyseessä on ns. tuoreusjärjestys eli viimeksi päivittyneet artikkelit. Muutokseksi lasketaan artikkelin luonti tai kommentointi. Blogi siis nousee listojen kärkeen aina kun siihen ilmestyy kommentti. Näin listat pysyvät ajankohtaisina.

Pikalinkkejä voit tehdä itse laittamalla kaupunkisivujen (kuten Helsinki yllä) tulossivut selaimen kirjanmerkkeihin.

"Avaa linkki uuteen ikkunaan ei toimi." Missäs tuollainen toimimaton linkki?

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

Kiitos Joonas tiedoista,

tuo 'avaa linkki uudessa ikkunassa' tarkoittaa artikkeliin sijoitetun linkin toimivuutta. Linkkieditorissa on alasvetovalikossa vaihtoehto 'avaa uudessa ikkunassa' (lieneekö target _blank). Se ei kuitenkaan toimi vaan ainakin firefoxissa linkitetty sivu avautuu samassa ikkunassa. Kun seuraavan kerran editoin linkkiä, näyttää linkki oletusvaihtoehdon 'avaa samassa ikkunassa'

pp

Marilla Kortesalmi (nimimerkki)

Minä ainakin näen oman blogini lukijamäärän. Löytyy kohdasta hallitse-viittaukse - kuukausi. Kertoo päivämäärän mukaan sen hetkiset lukijat.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Aivan oikein, Marilla!

Tuo viittaukset-tieto kertoo aika hyvin sen, paljonko blogia on luettu. Ei siitä ihmeellistä dataa saa, mutta ainakin se selviää, mistä lukijat kirjoituksiin saapuvat.

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

Totta,

viittauksista löytyy dataa, vähän sekavaa mutta kiinnostavaa.

Marilla Kortesalmi (nimimerkki)

Arvon herrat, kyllä siellä on niin simppeli numerodata kuin olla voi. Päivämäärä ja vieressä kävijät sinä päivänä :) löytyy siis hallitse-viittaukset ja sieltä, viittaukset -otsikon alta löytyy erilaisia valikkoja: kuukausi / alkuun / Piilota suorat jne. Tuo kuukausi kertoo ne numerot. Toki viittauksetkin on informatiivisia.

kirsihaapala

Blogipalvelun etusivulla on loota, josta voi hakea asiasanalla eri blogeja. Miten liitän blogipostaukseeni asiansanoja, jotta joku voi niitä tekstejäni tuon haun kautta löytää?

kirsihaapala

Löysinkin jo... kirjoituksen aiheet-valikosta.

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

Toki päivittäiset käynnit on yksinkertainen ja selkeä. mutta muun infon kohdalla on vakiintumattomia termejä käytetty lakonisesti eikä kaiken käsitteiden merkityksestä voi olla varma.

Hauskaa on ollut mm katsoa miltä sivuilta tekstiin on tultu suoraan.

Parapraksis (nimimerkki)

kiitos Joonas vastauksestasi, jään kuulolle.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tarkkoittaako viittaukset/pyynnöt kävijöiden määrää vai mitä?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Juttuja ja sivuja kertyy kaiken aikaa lisää ja lisää. Voisko omat blogisivut muuttaa samanlaiseksi kuin pääsivutkin, että artikkelista näkyisi vain muutama ensimmäinen lause ja sen jälkeen voi likata lisää jos lukija niin haluaa.

Lisäisi blogien luettavuutta.
Osasinkohan sanoa ja kysyä oikein?.........

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Ymmärsin kyllä ja idea on hyvä. Selvitän asian toteutusta.

Käyttäjän ahtinuottimaki kuva
Ahti Nuottimäki

Hitsi, kun missään ei sanottu, että tuossa tunnuksessa voi käyttää myös tyhjiä merkkejä, eli että siihen olisi voinut laittaa nimensä fiksusti. Näin kokemattomalle käyttäjälle tuli heti ensimmäiseksi mieleen, että siihen pitää kirjoittaa samalla tavoin kuin sähköpostiosoitteeseen. Olisinkin mieluummin Ahti Nuottimäki kuin ahtinuottimaki. Voisiko sitä muuttaa?

Moni liioin ei varmaan ole tajunnut, että tunnus-kohtaan kirjoitettu nimimerkki on samalla nimi, jolla blogissa esiintyy.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Tunnusta voi muokata mielin määrin. Vain verkko-osoite on pysyvä (eikä siinä voi olla välilyöntejä).

Ohjeet nimen esitystavan vaihtamiseen löytyy tästä artikkelista: http://tuunari.blogit.uusisuomi.fi/2008/08/27/naky...

Kannattaa lukea muutkin (paitsi se ensimmäinen niistä kahdesta, joissa neuvotaan puoluetietoon liittyvissä jutuissa; se on vanhentunutta tietoa) tuunari-blogin kirjoitukset läpi, jotta tärkeimmät temput tulee opittua.

Käyttäjän soininvaara kuva
Osmo Soininvaara

Kun blogikirjoituksia on paljon, lukija ei ilman järjestelmän hyvää osaamista pääse aikaisempiin, vaan sivu loppuu kesken. Pitäisi olla jokin "edelliset" -nuoli. Kuukautta klikkaamalla kyllä pääsee, mutta nyt lkijalle jää sellainen kuva, että hän on lukenut listan loppuun.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Asiallinen huomio, Ode.

Blogisivulla toimii itse asiassa vastaava menettely kuin soininvaara.fi-blogissasi, eli osoitteesta http://soininvaara.blogit.uusisuomi.fi/page/2 löytyy vanhemmat kirjoituksesi. Linkki tähän tosin puuttuu, lisätäänpäs.

Jarmo Nieminen (nimimerkki)

Tällä kertaa olen Soininvaaran kanssa samaa mieltä!

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Hei Susanna,

Juu ja ei. Kuvakoko on oletuksena tuo pikkiriikkinen, mutta kun kuvan lisäyksessä klikkaat hiirellä kuvaan, siihen aukeaa valikko. Valikon ylimmässä kohdassa lukee lisättävän kuvan koko. Kun siis klikkaat pienoiskuva-tekstiä, teksti muuttuu muotoon alkuperäinen ja kuva menee suuremmassa koossa. Kokeile - osaat varmasti. :)

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Jaaeikummääoonvaantöissätäälä.

Eikun oikeasti - uutissaitilla tapahtuu pieni mullistus ensi viikolla ja oon tosiaan töissä. ;)

katriina kajannes (nimimerkki)

kiitos blogimahdollisuudesta. koska otsikot eivät näy, on ikävä kirjoitella uusia juttua ja peittää siten niiden alle tärkestä aiheesta oleva teksti. voiko asialle tehdä mitään? jos tärkeän jutun voisi merkitä tähdellä ja kaikki otsikot näkyivisät, kirjoittelisi mielellään vaikka joka päivä.

Katriina Kajannesw (nimimerkki)

vastausta odotellessa -
nimim. Vastauksesta kiitollinen

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Hei Katriina,

En oikein ymmärrä, mitä tuo otsikoiden näkymättömyys kohdallasi tarkoittaa. Voisitko kertoa tarkemmin? Kirjoita joko tähän tai sähköpostilla joonas@uusisuomi.fi

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Sellainen vinkki vielä, että mikäli kirjoitat blogiisi muita kirjoituksia tärkeämmäksi kokemasi tekstin, voit tietysti lisätä juttulinkin blogisi linkkilistaan (näkyy tuolla oikeassa laidassa kohdassa linkit). Ohjeet linkkien tekemisestä tässä artikkelissa.

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

Hei,

näyttää siltä, että viittauksissa järjestelmä tuntee vain yhden kuukauden.

Voiko asialle tehdä mitään?

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Moro Pekka,

Viittaukset-osio muistaa tosiaan vain viimeisimmän kuukauden tapahtumat. Jos haluat seurata blogisi kävijöitä huomattavasti viittaukset-palikkaa tarkemmin, voit liittää Google Analytics -seurannan blogiisi. Tuon avulla seuranta on todella näppärää.

Analyticsin kanssa pääset alkuun menemällä blogisi ylläpitoon, klikkaamalla Asetukset ja Google Analytics.

Toimituksen poiminnat