Puheenvuoron kehitysblogi

Uusi Suomi 10 vuotta!

Onnea Uusi Suomi! Tänään tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä kun Uusi Suomi palasi suomalaiselle mediakentälle 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – verkkolehteä edeltäneen paperiversion julkaiseminen loppui laman kourissa 1991.

 

Kymmeneen vuoteen on mahtunut yli 200 000 uutisjuttua, samansuuruinen määrä blogikirjoituksia sekä noin neljä miljoonaa kommenttia näihin. Usarissa ovat kirjoittaneet sulassa sovussa (ja asiaan kuuluvasti joskus ei niin sulassa sovussa) ns. tavalliset kansalaiset kuin ammattipoliitikotkin. Tämä vaikuttaa nyt sosiaalisen median aikakaudella itsestäänselvältä, mutta viime vuosikymmenen puolella tällainen keskustelun tasa-arvo oli uutta ja edistyksellistä.

Kiitos menneestä ja onnea seuraavaan vuosikymmeneen!

 

Joonas Kiminki
Uuden Suomen kehitysjohtaja 2007-2012

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Kirjoitin tasan viisi vuotta sitten hiukan vastaavan tekstin, joka löytyy myös Puheenvuorosta: http://joonaskiminki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1201...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mediaosallistuminen on lisääntynyt olennaisesti kymmenen vuoden takaisesta tavan ihmisten keskuudessa.

Kun Uusi Suomi perustettiin, se ilmoitti etsivänsä "blogikirjoittajia" ja kohderyhmänä olivat ennen kaikkea erilaisilla työurilla toimineet eläkeläiset tai muut sellaiset, joilla katsottiin olevan aikaa tai mahdollisuus vapaammin ilmaista mielipiteitään. Blogikirjoittajille kerrottiin maksettavan kirjoituspalkkiot myös.

Muutama vuosi taisi siinä mennä ennen kuin toimitus heräsi huomaamaan, että niitä halukkaita ja kyvykkäitä blogisteja onkin pilvin pimein eikä palkkion perään kysellä. Formaatti on muuttunut alkuajoista melko paljon tässä suhteessa.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Hei Juha,

Uutissaitista erillinen blogipalvelu avattiin syksyn 2008 kuntavaaleja varten ja vaalien jälkeen kirjoittaminen avattiin kaikille statuksesta riippumatta, joten kyllä siitäkin on jo noin 9 vuotta. Puheenvuoro-nimellä blogit ovat toimineet kesästä 2010.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eli ilmaisuni "Muutama vuosi taisi siinä mennä" pitäisi muuttaa muotoon "vuosi pari taisi siinä mennä" ...

Muistan, että alussa blogeja kirjoittelivat muutamat vakkariblogistit ilmiselvästikin jonkinlaisella "freelancer" -sopimuksella. Nuorin heistä oli silloin 17-vuotias Reetta Rönkä. Toki niitä sai sitten kommentoida muutkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/JK: "Blogikirjoittajille kerrottiin maksettavan kirjoituspalkkiot myös."

Minäkin annon omasta mielestäni Kuurojen liiton tilinumeron, jonne kaikki noin 30 € piti mennä. En koskaan varmistanut tulkitsiko toimitus ajatukseni niin, että pisti palkkiot Eduskunnan harrastuskerholle. Senkin kassan joku muistaakseni käänsi.

Kaiken kaikkiaan, sen vuoksi ja siitä huolimatta suuret onnittelet US:lle. Olette ovelasti ylläpitäneet meidän eläkeläisten vireyttä, joten jo siitä pitäisi antaa vähintään Pro Finlandia mitali.

Tiukasti koukussa edelleen toisten toiveista huolimatta.

Käyttäjän amgs kuva

Onnea Uuden Suomen väelle ja kiitos tilastotiedosta! Arvaten, noissa numeroissa eivät poistetut blogikirjoitukset ja kommentit näy. Lehden ja varsinkin Puheenvuoron historiaan on mahtunut yhtä ja toista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Onnea! Jäljittelijöitä löytyy, mutta toista samanlaista ei ole. Aitoa suohonlaulantaa, lämminhenkistä kuittailua, mielenkiintoisia keskusteluja, joissa kuplia ja ennakkoluuloja poksautellaan.

Kiitos paljon teille. Me jotka emme voi elää ilman kirjoittamista ja debattia olemme paljosta velkaa.

Vaikka minulla on omia proggiksia ja tulossa vielä paljon lisää, omaa blogiani Usarissa suljen tuskin koskaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitäpä tässä muuta sanoisin, kuin lämpimät onnitteluni Uudelle Suomelle ja sen toimituskunnalle. Uusi Suomi on ollut aina elämässäni muinaisesta lapsuudestani lähtien ja todennäköisesti se on sitä loppuun asti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samoin. Onnitteluni Uudelle Suomelle ja sen toimituskunnalle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnea toimitukselle ja lehdelle. Eipä olisi arvannut, kun Lilli soitti ja pyysi kirjoittamaan, että nyt on yli kolme tuhatta avausta tehtynä, vaikka tavoite oli kolme neljä kirjoitusta ennen kunnallisvaaleja 2008.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos Joonakselle tästä avauksesta onnitteluineen! Kiitos kaikille blogiyhteisön jäsenille mukana olosta ja onnitteluista!

Kuluneet kymmenen vuotta ovat olleet aivan parasta aikaa, kun on ollut mahdollisuus tehdä uudenlaista mediaa, jossa te olette mukana. Ympäristö on muuttunut facebookeineen, twittereineen, instagrameineen ja valemedioineen valtavasti kymmenessä vuodessa ja muuttuu koko ajan.

Me juhlimme menneitä vuosia tänään työn merkeissä. Katse on vahvasti nykyisissä ja tulevissa tekemisissä. Te, hyvät bloggaajat ja lukijat, olette aina Uuden Suomen toimituksen ajatuksissa, kun tätä työtä teemme ja palvelua kehitämme.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, ja kiitos erittäin moneen suuntaan. - Ja nyt viimeisimmän suru-uutisen myötä myös viidenteen ilmansuuntaan, tuonne ajan ja paikan taakse, Niklakselle..

Sen vain tiedän, että elämäni olisi nyt toisenlaista ilman US-blogia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onnea 10.syntymäpäivän johdosta ja kiitoksia niin Joonakselle, Teemulle, Markulle, alullepanija Niklakselle jne. Hyvä foorumi, ehdottomasti!

Tässä, erityisesti kehityspäällikkö Teemulle, eräs toivomus ja parannusehdotus:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244158-ehdo...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kylläpä se tuo aika juokseekin taas lujaa. Silmissä vilahti kuluneet viisi tai kuusi vuotta. Lujasti onnea Uudelle Suomelle, sen toimitukselle ja kaikille blogialustan käyttäjille myös minun puolestani. Reippaanlaisesti on muutosta ja meteliä näihinkin vuosiin mahtunut, mutta onneksi tämän kirjoitusalustan henki on pysynyt pääpiirteiltään kaikesta huolimatta aina lämpimänä ja tuttavallisena.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onnea uudelleensyntymäpäivän johdosta!

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Jep - tasan 10 vuotta siitä kun kirjoitin ensimmäisen kommenttini näille sivuille:

***

" suvituuli (nimimerkki) 10.10.2007 22:12
"...onneksi meilla on keskuspankit." Hah hah!! Keskuspankin tehtava on viime kadessa suojata rahan arvon sailyminen, ei markkinoilla toimivat operaattorit. Tamakin episodi osoittaa todeksi vanhan viisauden keskuspankkien toiminnasta: 'pankit sailyivat, rahan arvo menetettiin'. Ostakaa kultaa! Valvontaa! valvontaa! valvontaa! huutaa tamankin jutun kirjoittaja. On kasittamatonta, etta usko byrokraattien kykyihin elaa edelleenkin nain vahvana. Mitapa jos oltaisiin hieman radikaaleja: sirrytaan yksityiseen - tai yksityisiin - rahaan..."

***

terv. juha "suvituuli" lehtinen

ps. on tapana toivottaa onnea tuleville vuosille, joten - onnea!

pps. seuraavan kymmenen vuoden projisoiminen kuluneen 10 vuoden perusteella ... ehkä kuitenkin evolutionäärisesti ajassa kiinni kuukaudesta toiseen, vuodesta seuraavaan .. mieluummin kuin tikkaa heittämällä ennustus maailmasta vuonna 2027 ...

ppps. Ja lopuksi se oleellisin kysymys - Uusi Suomi 2027 ??

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onnea uudelle Suomelle ja iso kiitos! Itse tulin mukaan joskus noin 2009, ensin vain lukemaan uutisia ja blogeja ja sitten kommentoimaan. Tammikuussa 2011 kirjoitin itse ensimmäisen blogini. Sittemmin niitä on syntynyt vajaat 1500. Kuten Jaakko Korpi-Anttila jo totesikin, puheenvuoro myös koukuttaa. En pidä sitä kuitenkaan huonona asiana.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Onnittelut myös minulta Uudelle Suomelle merkkipäivästä. Olen seurannut blogeja ja uutisia alusta saakka. Kymmenen vuotta sitten elo maapallolla odotusarvoltaan parempaa.Tulevaissuuden elosta emme tiedä, oletetaan että on median kannalta moniarvoisempaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Keskimäärin luotettavin suomenkielinen blogialusta. Onnea meille.

Tänään on muuten Thelonious Monkin 100-vuotispäivä:

https://www.youtube.com/results?search_query=thelo...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllä, onneksi kirjoittajien turvallisuudesta pidetään huolta, ja debatöörit ovat niin tarkkoja että löpinät tulevat oikaistua.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitokset ja onnittelut myös meille blogisteille, jotka luomme sisällön tälle sivustolle. Ilman meitä esimerkiksi "parhaat henkilömme" eivät olisi tunkemassa töpseliä seinään tuon tuostakin...

Kirjoitin tänne ensimmäisen blogikirjoitukseni noin vuonna 2010 ja sen jälkeen olen kirjoittanut lisää. Toistaiseksi en ole vielä onnistunut kirjoittamaan niin hyvää kirjoitusta, että olisin päässyt karuselliin, mutta ehkä vielä joskus opin; aika näyttää. Seppo Oikkonen pääsi karuselliin juhannuksena 2011, olisiko ollut siinä vaiheessa iltaa kun monet jo olivat saunomassa ja grillaamassa makkaraa...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 20/JK: ".. Toistaiseksi en ole vielä onnistunut kirjoittamaan niin hyvää kirjoitusta, että olisin päässyt karuselliin, .."

Se tässä tavoitteena on itse kullakin. Mutta niin kuin hyvä ystäväni totesi: Meillä alkoholisteilla on kolme ominaisuutta, ja yksi niistä on sinnikkyys.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minulle tuli aikoinaan Uusi Suomi paperilehtenä 1980-luvulla. Parasta antia siinä silloin olivat Paavo Haavikon kolumnit. Sittemmin hän siirtyi kirjoittamaan traktaattejaan Suomen Kuvalehteen - Uusi Suomi oli kai jo silloin kaatunut. Sen mukana kaatuivat molemmat valtakunnalliset sanomalehdet mitä Suomessa oli, sillä pian Uuden Suomen poistuttua kuvioista Helsingin sanomat lakkasi olemasta valtakunnallinen. Kilpailu on tarpeellista, nyt meillä on vain maakuntalehtiä.

Haavikko oli sikäli mielenkiintoinen yhteiskunnallinen keskustelija, että hän ei oikeastaan keskustellut lainkaan. Hän kirjoitti puheenvuoroja, jotka usein kirvoittivat kiivaita vastineita. Hän ei vastannut niihin koskaan eikä milloinkaan palannut samaan aiheeseen uudelleen. Muistan hänen joskus päiväkirjassaan huolehtineen, että mahtaako hänellä olla uutta sanottavaa joka viikko. No olihan hänellä, aiheita kertyi enemmän kuin ehti kirjoittaa. Levätköön Haavikko rauhassa ja kauan eläköön uudestisyntynyt Uusi Suomi!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Onnea tälle mainiolle keskustelufoorumille, jonne aloin kirjoittaa alkuvuodesta 2011 enkä ole sen koomin malttanut pysyä poissa. On mahtavaa, että täällä saavat erilaiset mielipiteet kilpailla ja kiistellä. Se se on demokratiaa ja sananvapautta.

Tarkastin merkinnöistäni päivämäärältä 10.10.2007, mitä siellä sanotaan Uudesta Suomesta. Sieltä löytyi tällainen merkintä:

"Vanha kunnon Uusi Suomi nousi kuolleista ja alkoi ilmestyä netissä. Idean takana on upporikas Niklas Herlin. Nettilehden kolumnistit ovat yksiä ja samoja televisiosta tuttuja, jotka jo esiintyvät kaikkialla muualla: Jari Tervo, Jukka Relander jne. Jari Tervo on tietävinään, että sosialidemokraatit ovat vaihtamassa Eero Heinäluoman tilalle puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen. Jos niin on, demarit tekevät vladimirovit eli nostavat johtajan keulille täydestä tuntemattomuudesta. Minä olen seuraillut politiikkaa vähintään kohtalaisesti, mutta minulla ei ole mitään käsitystä siitä, mikä Jutta Urpilainen on miehiään eli naisiaan. En tiedä, millaisella äänellä hän puhuu, mitä hän puhuu, miltä hän näyttää enkä varsinkaan, mitä hän ajattelee Suomen ja maailman menosta."

Uusi Suomi ja Jari Tervo todella tiesivät paremmin kuin minä, joka olen sentään lähetellyt radioraportteja 1990-luvun alusta alkaen maailman suurimmalle maahanmuuttajaradiolle, Australian valtion SBS:lle.

Tuoreimman SBS-lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

ONNEA JA MENESTYSTÄ US PUHEENVUOROILLE JA VAPAAUOROILLE - JA SANANVAPAUDELLE, JOKA ON TODELLA KURJISSA KANTIMISSA TÄSSÄ MATOISESSA MAAILMASSA!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Onnea UusiSuomi10v ja syänmerkki, ootta kyllä maailman paras.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Janne, entäs tällä androidilla vai mikähän tämä Sony Compact 5z tai jotaki niin, mites tällä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #28

En osaa sanoa. Pöytänäppäimistölläkin tuo kolmonen on näppäiltävä nimenomaan NumPad'ista (kirjainten oikealla puolella olevasta numerikosta) eikä kirjainten yläpuolella olevasta rivistä. Voi olla, että kännykästä käsin ei onnistu lainkaan, ellei sitten jostain valikosta pääse valitsemaan erikoismerkkejä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #30

Arillekki ♥, muttei kännykällä onnistu.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #29

Janne ♥, eli joo läppärillä tuo onnistu!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #36

Juha ja syänmerkki, kännykällä!

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Onnea Uudelle Suomelle, mutta ennen kaikkea kohta 100 vuotiaalle Suomelle.

Ja kiitokset Joonakselle & muille US:n tekijöille. Pidetään lippu korkealla.

Oli mukava jatkumo alkaa seurata verkko-US:ää kun oli lukenut koko ikänsä kuopattua US:ää ihan lapsuudenkodista alkaen.

On ollut myös hienoa saada sanottua asioita blogin tai kommentoinnin muodossa.

Pro Patria ja Pro US! :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onnea ja Herran siunausta alakouluikäiselle Uudelle Suomelle 10-vuotismerkkipäivänä myös kaikkien meidän usemman kuin kerran täältä Puheenvuorosta bannattujen ja takaisin armosta kelpuutettujen puolesta !

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Liki promillen Puheenvuoron blogeista kirjoittaneena ja jo paperi-Usariin aineistoa kyhänneenä haluan painottaa upean synergiayhteistyön vapaaehtoisten kontribuutiontoimittajien osuutta.

Kiitosten ja muisteluiden hengessä US-toimituksen ja kustantajan kanssa koettujen yhteisten verkkolehden/blogipalvelun ylösajo- ja vakiinnutuskehitysvuosien ja ensivuosikymmenen kunniaksi haluaisin linkittää blogiin, jossa muistellaan aikojen muuttumista tavallaan ilmentävänä retroiluna yli neljännesvuosisadan takaa pikkuilmoitusta paperilehti Uuden Suomen 1.11.1991 sivulta 9. Tuolloin odoteltiin Suomineidon itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuotta 1992: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221373-p...

Onnea Suomineidon tulevalle vuosisadalle ja Usarin tulevalle vuosikymmenelle ja ja kaikille kontribuuttoreille kaupallisille yhteistyötahoille ja lukijoille valitsemillanne teillä!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Parhaat onnittelut 10-vuotiaalle Uudelle Suomelle!

Haluan onnitella myös julkaisuun vääjäämättömästi kuuluvia ihmisiä kuten Niklas Herliniä, Markkua, Teemua, Joonasta ja kaikkia muita lehden tuotannon ihmisiä. Myös suuri kiitos tästä julkaisusta kuuluu teille kaikille.

En ole viimeaikoina paljon kirjoittanut minnekään muualle kuin FB:n seinälle. Ajatuksissa on kyllä aloittaa taas kirjoittaminen tänne. Hienoa että on tällainen mahdollisuus.

Minulla loppuvuosi 2016 loppui huonosti ja samoin tämä vuosi alkoi huonosti. Kolme kuukautta meni sairaalassa, pääsin pois vasta maaliskuun lopulla. Siinä oli myös hengenlähtö lähellä. Onneksi selvisin, sillä elämä on ihanaa. Sen tajuaa hyvin sitten kun on ollut vähällä menettää sen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yhdyn 10-vuotisonnitteluihin jaan samoille henkilöille kiitokset kuin sinäkin Eeva Vasenius! Teemuun, Markkuun ja Niklakseen on ollut siitä, kun aloitin siis vuodesta 2011 alkaen, eniten kontaktipintoja. Ilahduttavia ovat olleet.

Onneksi sairaus ei lannistanut sinua ja toivottavasti palaat kirjoittajana. Itsekin koin viime vuonna elokuusta joulukuuhun sairauden, johon pelkäsin kuolevani ja ehkä kuolenkin, mutta toistaiseksi on pysynyt hiljaa, remissiossa. Tuollaisen kokeneena elämälle on tullut sellaista arvoa, jota en tiennyt olevan olemassakaan. Sympatiat sinulle <3.

Bloggarina, kommentoijana ja ennen kaikkea kommenttien lukijana on ollut mahdollista avartaa ihmiskuvaa ja näkemyksiään maailmasta.

SKS on kerännyt ihmisten muistelutietoja aiheena satasärmäinen nainen. Sai 1991 kasaan 20 000 liuskaa, mutta löytyy niitä miesten ja naisten muisteluita täältäkin. Nehän lisäävät itseymmärrystä ja antavat muutoin hiljaisemmallekin kansanosalle mahdollisuuden tulla esille.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kiitos paljon Irja kauniista sanoistasi. Ne ilahduttivat tosi paljon. Toivon sydämestäni sinulle vielä paljon elinvuosia. Koskaan ei tiedä, milloin elämä loppuu, kuten nyt on käynyt.

Eilen onnittelin ja kiitin vielä Niklastakin ja tänään kun avasin puhelimen oli siellä tieto Niklas Herlinin poismenosta. Tuli jotenkin outo tunne ja myös surullinen olo. Olin pari kertaa nähnyt hänet ja vaihtanut muutaman sanankin hänen kanssaan. Hän oli mielestäni hyvin viisas ja mielenkiintoinen persoona.

Lämmin osanottoni Niklas Herlinin läheisille ja ystäville. Suuri persoona on poissa.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Tämä Usari nykymuodossaan näyttää tien uutisoinnin ja lukijan yhteistyönä. Lehti on oivaltanut lukijan halun osallistua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Välitän tänne Puheenvuoron bloggaajien ja kommentoijien joukkoon suruviestin: Niklas Herlin on kuollut. Otan osaa omaisten suruun - R.I.P. Niko.

Toimituksen poiminnat