Puheenvuoron kehitysblogi

Onnea viisivuotias verkkolehti Uusi Suomi!

Uusi Suomi täyttää tänään verkkolehtenä tasan viisi vuotta. Muistan hyvin 10.10.2007 kun päätoimittaja-toimitusjohtaja Huusko painoi julkaisunappia pienessä työhuoneessani Helsingin Ruoholahdessa Ylen A-zoom-ohjelman TV-kameroiden kuvatessa. Julkaisua seuraavana aamuna en päässyt työpaikalle, koska aiempien kuukausien kiire ja stressi purkautui fyysisenä pahoinvointina.

Ensimmäisen päivän kävijäryntäys oli sen verran reipas, että palvelun mainonnanhallintaa pyörittävästä järjestelmästä loppui kaistanleveys kesken, mutta itse uutissivusto selvisi julkaisupäivästä moitteetta. Julkaisupäivänä Uuden Suomen bloggaaja Jari Tervo ounasteli SDP:n johtoon nousevan tuolloin varsin tuntemattoman 32-vuotiaan kasvatustieteiden maisteri Jutta Urpilaisen. Urpilainen myönsi, että häntä on SDP:n keulille pyydetty

Verkkolehti Uusi Suomi oli ensi päivästään lähtien erilainen kuin muut suomalaiset verkkomediat:

  • Se oli (ja määritelmästä riippuen on edelleen) maamme ainut ammattimaisesti toimitettu vain verkossa ilmestyvä uutismedia.
  • Se panosti voimakkaasti blogikirjoituksiin. Blogit olivat alussa tavallaan printtilehden kolumneja sillä erotuksella, että niihin liittyi nyt itsestäänselvänä pidetty keskusteluelementti. 
  • Lähtökohtaisesti kaikkeen kirjoitteluun oli mahdollisuus osallistua kommentoimalla, mikä teki Uuden Suomen lukijasuhteesta läheisemmän ja tasa-arvoisemman kuin mihin siihen aikaan oli verkossa totuttu.
  • Uusi Suomi uskoi alusta asti voimakkaasti linkittämiseen. Vaikka se nyt tuntuu hassulta, verkkomediat eivät kilpailusyistä juuri viitanneet toistensa kirjoituksiin linkeillä viisi vuotta sitten. US:ssa ajoimme voimakkaasti sitä linjaa, ettei toiseen mediaan linkittäminen ole pitkässä juoksussa linkittäjältä itseltään pois. Nykyisin onneksi jopa JSN linjaa ohjeessaan, että linkki on tehtävä silloin kun se on mahdollista. Journalistin ohjeeseen linkitystoive tosin tuli vasta viime vuonna.

Kesällä 2008 Uusi Suomi verkkopalveluna otti uuden askeleen ja päätti lähteä kehittämään kaikille avointa bloggaajayhteisöä. Palvelu avattiin edellisten kuntavaalien alla ja siihen houkuteltiin kirjoittajiksi kuntavaaliehdokkaita ympäri Suomen ja yli puoluerajojen. Nykyään Puheenvuorona tunnettu yhteisö on Usarin tunnetuin ja tunnustetuin palvelu. Vaikka vältän kommentoimasta keskusteluja enkä siten juuri näy palvelussa, tunnustan olevani jonkinlainen "puhis-narkki", eli luen ahkerasti palveluun kirjoitettuja tekstejä ja niiden kommentteja.

Uudella Suomella on ollut lupaavat ensimmäiset viisi vuotta. Tästä viiden vuoden päähän en näe mielekästä ennustaa, internetmediat kun kehittyvät niin huimaa vauhtia. Väitän kuitenkin, että Uusi Suomi selviytyy seuraavastakin viisivuotisesta. Matkan varrella Puheenvuoron blogit ja uutissivusto lähentynevät entisestään ja jotenkin toivon, että palvelut sulautuisivat yhdeksi kokonaisuudeksi kahden erillisenä nähtävän palvelun sijaan. Mitä sinä odotat Usarilta jatkossa?

Vaikka toivon, ettei päätoimittaja Huusko lue tätä kirjoitusta vielä pitkään aikaan, toivotan äijälle rauhallista ja perinpohjaista paranemista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Olemme saaneet jotain aikaan. Kuten Niklas Herlinin blogiin kommentoin, Helsingin kaupungin perheneuvolan läntinen yksikkö sai uudet tilat Hakaniemestä. Esimerkiksi Uusi Suomi on toiminnallaan vaikuttanut siihen, että kynnys kirjoittaa ja tulla kuulluksi on madaltunut. Onnea Uudelle Suomelle ja paljon lisää elinvuosia!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onnea ja pitkää ikää Uudelle Suomelle!

Kiitos Joonas aina yhtä nopeasta ja hyvästä avusta teknisissä asioissa. Alkuun pulmia ilmenikin, nyt kaikki on mennyt mukavasti.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Kiitos Katriina! Teknisistä asioista ei liian usein kuule palautetta silloin kun asiat toimivat. :)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Minulta jäi mainitsematta, että Uusi Suomi julkaisi artikkelin Laakson sairaalan homeongelmista.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Anne Lindell, mutta kun on niin kivaa joskus vähän kiusata..

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Toimivaa systeemiä olet ollut luomassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä on simply The best.
Se on aika paljon.
Kiitos ja onnea!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viisivuotias ei tee enää housuihin, nyt ei tarvitse huolehtia enää kuin käsienpesusta jos ne joskus vähän tahraantuu. Mutta eihän maailma ikinä valmiiksi tule.

Aloitin internetin käytön vuonna 1996 ja sen jälkeen on ehtinyt kokea monenlaista. Keskustelupalstoista rivoin on ollut mielestäni Keskustan ylläpitämä, joka sitten kyllä melko pian lopetettiinkin. Puolueelta hyvä idea jonka käyttäjät pilasivat.

Tämä blogisivusto kommentointeineen on mielestäni nyt paremmassa kunnossa kuin vajaat kolme vuotta sitten jolloin aloin itse tänne kirjoitella. Ilmeisesti tekniikkaan on tullut uutta puhtia, koska sivut toimivat nyt paremmin kuin alussa. Kone on 2005-mallin läppäri edelleen joten siitä muutos ei johdu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onnea, onnea vain 5-vuotiaalle ja menestystä myöskin jatkossa.

Itse olen vielä täällä melkoisen "nuori" kun nyt syksyllä tuli vasta vuosi täyteen. Kivaa on ollut ja sanonkin samoin kuin Severi, että pahinta on tuo koukkuun jääminen, mutta paljon on myös uutta oppinut ja ajatuskuviot avartuneet monessa asiassa. Joten mitäpä muuta kuin kiitos ja kumarrus kaikille!

Aikaisemmin pyörin HS:ssä monta vuotta, mutta viimeisen sekavan uudistuksen jälkeen jätin koko ne keskustelupalstat totaalisesti.
Olikin kiva huomata, että meitä vanhoja Hesarilaisia oli täällä aika monta, vaikka siellä useimmat kirjoittivat nimimerkillä, niin osan tunnisti jo kirjoitustyylistä.

Juhani Putkinen

Paljon onnea ja pitkää ikää sekä Uudelle Suomelle että sen Puheenvuorolle.

Kun kerran kysyttiin mitä toivon, niin vastataan sitten:

Kommenteille kummassakin osiossa pitäisi voida antaa sekä pluspiste, että miinuspiste - joiden määrät näkyisivät eri numeroina. Pisteitä saisivat antaa vain samat henkilöt, jotka ovat oikeutettuja kirjoittamaan kommentteja.

Sama asia itse kirjoituksen osalta olkootpa se uutinen tai blogikirjoitus.

Edelleen riittää väärällä nimellä kirjoittavia, heistä pitää päästä eroon.

Minusta olisi erinomainen asia jos se tunnistettava oma kasvokuva olisi vaatimus eikä suositus. Identifiointiin olisi hyvä löytää tepsiviä keinoja, sillä nettihenkkari ei ole valitettavasti osoittautunut suosituksi. Esimerkiksi naamakirjan tai googlen tili ei ole mikään todiste omalla nimellä esiintymisestä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kyllä aika rientää nopeasti. Olen ollut Usarin blogaaja ihan alusta saakka. Alussa ei tosin vielä ollut blogimahdollisuutta, mutta vilkasta keskustelua käytiin kuitenkin asiasta jos toisestakin.

Tämä on aivan mahdottoman hyvä nettijulkaisu! Parempaa en tiedä.

Lämmin kiitos kaikille Teille, jotka loitte ja mahdollistitte tämän todella kiinostavan ja ajankohtaisen nettijulkaisun meille kaikille.

Onneksi olkoon 5-vuotiaalle Uusi Suomi-verkkolehdelle ja menestystä jatkossakin!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kiitos Joonas ja kaikki muutkin lukijat ja tekijät. On tämä aika uskomaton viisi vuotta ollut.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Uusi Suomi - Niklas, Markku, Joonas, all the team - onnea ja Siunausta!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Vielä tähän laulun muotoinen "synttärilahja" Joonas "Jones" Kimingille. Yksi hinoimmista biiseistä ikinä. "Something is happening, but you don't waht it is. Do you, mr Jones" http://www.youtube.com/watch?v=EpatC8sR-KU

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Onnittelut. Uusi Suomi on hyvä lisä Suomen mediakenttään. Linja on pitänyt koko viisivuotiskauden.

Jari Jakonen

Moi,

Tämmönen näköala nousi eilen 30.12.12 esiin Severi Sirosen idean pohjalta Helena Erosen 'My name is Siikala, Pekka Siikala!' Puheenvuoron yhteydessä:

Tässä voisi lähteä liikkeelle ilmaisumme kehittymisen ja kasvamisen ensisijaisuudesta.

Uuden Suomen Vapaavuoron puoli voisi toimia state of art nettitekniikoiden ja erilaisten konstien ja konseptien kokeiluareenana, jossa voisi laittaa ittensä likoon ja koitella toistenkin kanssa ideoittensa kantavuutta.

Voisin kuvitella, että monensorttiset nuoret nettitaiteilijatkin voisivat sitten havahtua koittamaan kykyjään palstan suomissa puitteissa. Tämänsuuntainen liike heijastuisi yleisenä mielenkiinnon kasvuna Uutta Suomea kohtaan - muiden olisi entistäkin vaikeampi koittaa valloittaa kukkulaa sen kuninkaalta.

Ja tämä poikisi myös siten, että Vapaavuorossa toimiviksi havaittuja parhaita käytäntöjä voisi sitten siirtää Puheenvuoron puolelle, kun ensin pioneerityö eli uuden ajattelun alkuräjäytykset ja tekniset konstit olis ensin tapahtuneet ja testattu vapaamman koettelukentän puolella.

http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128382-m...

t. JJ

Toimituksen poiminnat